x

Horgolt amőba játék

Horgolt amőba tábla

Egyedi ajándék sokat utazó barátainknak, vagy saját magunknak! 🙂

Jegyzetek

 • ez a projekt tökéletes a maradék anyagok felhasználására
 • kb. 90 g fonalat használtunk fel hozzá, végig dupla szállal dolgoztunk
 • 5.00 mm horgolótűvel
 • a Catania fonal dupla szállal elbírja a 6.00 mm-es tűt is, de érdemes kisebb tűvel dolgoznunk, mert így sűrűbb a textúra
 • a leírás alapján készíthetünk nagyobb táblát is, akár sakktáblát is például – ehhez javasoljuk az egyes négyzetekbe kevesebb számú rp-t horgolni
 • színváltásnál az utolsó rp-t az új színnel fejezzük be az alábbiak szerint: horgolótűt szúrjuk a következő szembe, ráhajtás, felhúzzuk a hurkot (2 hurok a tűn), ráhajtunk az új színnel és áthúzzuk a kettő hurkon, az új színnel folytatjuk a munkát
 • az egyes négyzetekhez szükséges fonal mennyiséget (kb. 7 g)  mérjük le, és gombolyítsuk fel, így könnyebb a munka – tehát minden sorban 3 kicsi gombóccal dolgozunk
 • figyeljünk rá, hogy színváltásnál a korábbi színhez tartozó gombócot a munkánk elé húzzuk át (amikor a másik oldalon dolgozunk így az már ott lesz, ahol újra felvesszük a színt)


Leírás – Tábla

30lsz+1 forduló láncszemmel kezdünk, 5.00 mm-es tűvel, végig dupla szállal dolgozzunk, a sor elején 1lsz sormagasítás végig nem számít szemnek. A képen látható tábla három színből készült, a leírást kettő színre adjuk meg, A és B-vel jelölve őket.

 1. A színnel 10 rp-t horgolunk, az utolsó rp-nál váltunk B színre. B színnel folytatjuk 10rp-t horgolunk az utolsó rp-nál visszaváltunk A színre, 10rp A színnel a sor végéig. 1lsz és ford.
 2. – 11 sor: oda-vissza sorokban haladunk, az utolsó sor utolsó rp-nak befejezésénél váltunk B színre, 1lsz és ford.

Innen követjük a mintát – mindegyik kis négyzetünk 10rp és 11 sor magas. Az utolsó sor  (33.-ik sor) végén (A szín) nem rögzítjük a szemet hanem kialakítjuk a zsinórnak szükséges helyet az alábbiak szerint: 3lsz, kihagyunk 2rp-t, rp a következő szembe. Körbe megyünk, arányosan elhelyezve a rp-kat. Amikor körbeértünk, rögzítjük a szemet, és beszőjük a szálvégeket.

Korong

Mindegyik színből 5-5 korongot készítettünk, itt is dupla szállal dolgozzunk, nem zárjuk a kört, hanem folyamatos spirálban haladunk.

 1. 2lsz – 8rp a ht-től számított 2.-ik lsz-be = 8rp
 2. 2rp végig mindegyik rp-be = 16rp
 3. 2rp a következő szembe, 1rp a következő szembe végig = 24rp
 4. csúszószem az első szembe, elvágjuk a fonalat rögzítjuk és beszőjük a szálvégeket

A táblánál a szálvégek ‘eltüntetésére’ tűt használtunk, a korongnál pedig 3.00 mm-es horgolótűvel dolgoztunk. Mivel a korong kicsi és kevés az anyag, egyszerűbb horgolótűt használni a végek áthúzásához.

Zsinór

Készíthetünk egyszerű zsinórt A és B színt összetekerve vagy fonással. A képen látható zsinórt horgoltuk egyszerű láncszemekkel, az alábbi módon:

 1. A és B szín 1-1 szálát összefogva csúszóhurkot készítünk ht-re – igaz, hogy dupla szál viszont 3.00 mm-es tűvel dolgozzunk!
 2. A két szálat külön vesszük, B színt eltartjuk mutatóujjunkkal, A színt pedig hüvelyk- és középső ujjunk közé fogva tartjuk.
 3. Horgolótűvel hátulról előre vezető mozdulattal ráhajtunk A színre  (2 hurok a tűn) majd B színre ráhajtunk és áthúzzuk a tűn.
 4. Ez tulajdonképpen egy egyszerű láncszem sor, azzal a különbséggel, hogy egy külön szálat (színt) beiktatunk, így mindig 2 hurkon húzzuk át a tűt.

A zsinór hosszát ellenőrizzük munka közben, az utolsó lsz után elvágjuk a fonalat, és mindkettő szálat áthúzzuk a ht-n lévő hurkon ezzel rögzítve a szemet. Fűzzük be a zsinórt a táblába.

raktáron

Technika

Kategória

,

Tűméret

5.00 mm

Tudásszint

Egyszerű – gyakorlat szükséges

Anyagfelhasználás

kb. 100 g maradék anyagokból

Méret

23×23 cm

Fonalköltség

1.180 Ft

Szempróba

nem lényeges ennél a projektnél

Termékcsalád

Értékelés

Még nem értékeltes senki.

Értékeld először te a “Horgolt amőba játék” terméket

Talán ezek is érdekelnek...